El blauet, de Berlín al Mas de Burot

La colònia de ratpenats de ferradura menut del Mas de Burot estrenarà llar
24 d'Abril de 2018
Quart vídeo timelapse de Mas de Burot, març i abril 2018
18 de Maig de 2018

El blauet, de Berlín al Mas de Burot

Pigment blauet al Mas de Burot

El blauet és un pigment sintètic àmpliament emprat en construccions en àmbits rurals, com és el cas del Mas de Burot. Segles enrere, durant l’Edat Mitjana, el ‘blauet’ procedia de matxucar una gemma semi preciosa anomenada lapislàtzuli que conté latzurita, un mineral present a l’Orient Mitjà que li dóna el color blau característic. L’arquitecte de l’obra del Mas de Burot, Òscar Benet, apunta que aquest blauet natural era molt difícil d’aconseguir i va assolir preus molt elevats, fins a multiplicar per quatre el preu de l’or.

Tot va canviar l’any 1704 quan el químic Heinrich Diesbach va descobrir de manera accidental l’elaboració sintètica d’un pigment de color blau. És per aquesta raó que el pigment, a partir de llavors, se’l coneix com a blau de Berlín o també blau de Prússia, ja que els uniformes de l’Exèrcit d’aquest territori germànic es tintaven amb aquest pigment. A partir d’ençà de l’ús del ‘blauet’ s’ha popularitzat i estès arreu.

Imatge del pigment blauet, al Mas de Burot. 

A banda del seu valor estètic per afegir aquest pigment als encalcinats d’estances interiors i façanes exteriors de les cases i masos, al pigment se li reconeix la propietat de repel·lir els insectes. En la fitxa sobre l’ofici del barraquer al delta de l’Ebre de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) apunta que al delta de l’Ebre es creia que la calç amb blavet desinfectava, una dada important en una zona on el paludisme era endèmic. A més, s’afegeix, “la lluminositat de la barraca quan li donava el sol a les parets emblanquinades es creia que espantava els insectes”. Finalment, també s’ha estès, la creença no corroborada documentalment, que pintar de blauet les parets interiors o persones repel·lia no només els insectes, sinó també els esperits malignes.

En el cas del Mas de Burot, trobem traces de blauet als encalcinats de diverses habitacions interiors i a la façana principal de l’habitatge. En bona part, la restauració ha respectat la pintura amb aquest pigment tan característic.

Comments are closed.