La colònia de ratpenats de ferradura menut del Mas de Burot estrenarà llar

Una jornada amb tallers de bioconstrucció a càrrec d’experts tanca el cicle formatiu del Mas de Burot
15 de Març de 2018
El blauet, de Berlín al Mas de Burot
10 de Maig de 2018

La colònia de ratpenats de ferradura menut del Mas de Burot estrenarà llar

Joan Mestre, al Mas de Burot.

Dimarts, 24 d’abril de 2018.-Els promotors de la rehabilitació del Mas de Burot, a Horta de Sant Joan, amb col·laboració amb el Parc Natural dels Ports han activat diverses mesures per protegir la petita colònia de ratpenats de ferradura menut que cria fa anys a l’interior de l’habitatge. En primer lloc, els treballs de rehabilitació, ara en la seva fase final, respectaran el període de cria de la colònia, fixada entre els mesos de maig i setembre. En segon terme, s’habilita una antiga golfa del mas com a habitatge per a la colònia. El biòleg del Parc Natural dels Ports i especialista en quiròpters, Joan Mestre, ha assessorat l’empresa encarregada de la rehabilitació perquè l’habitacle compleixi les condicions adients.

La colònia del Mas de Burot oscil·la entre els tres i sis membres. Durant el període de cria requereix espais tranquils, càlids i foscos per a la seva reproducció. Si s’amenaça la seva tranquil·litat, poden perdre la cria, assevera Mestre. El ratpenat de ferradura menut és una espècie nocturna propera a l’amenaça, d’uns 6 grams de pes i 25 centímetres d’envergadura. És el més petit d’Europa del seu gènere. Freqüenta entorns cavernícoles i forestals, i s’alimenta de petits insectes, sobretot dípters. Aquest ratpenat s’identifica per les seves reduïdes dimensions, “i pel fet, que es penja del sostre per les potes i embolcalla completament les ales”, afegeix l’expert. El Parc Natural dels Ports és una zona molt rica en presència de quiròpters, amb presència d’una vintena de les 30 espècies presents a Catalunya.

Com s’ha d’actuar davant la seva presència?
A l’hivern, aquests ratpenats hibernen i, per tant, no estan actius. Si se’ls molesta, s’activaran per fugir generant una despesa d’energia “que després poden no recuperar”. En període de cria, activaran el mateix mecanisme i poden perdre la cria.

Amenaces
Catalogada com a quasi amenaçada a Catalunya, pateix la seva supervivència per culpa de l’aplicació de productes tòxics per presentar la fusta de les golfes de les cases i de pesticides, com el DDT.

Comments are closed.