Horta de Sant Joan finalitza la rehabilitació del Mas de Burot, que serà visitable a partir de l’octubre

El treball de recuperació de marges de pedra seca al Mas de Burot
9 de juny de 2018
Jornades de formació turística – Mas de Burot
26 de juny de 2018

Horta de Sant Joan finalitza la rehabilitació del Mas de Burot, que serà visitable a partir de l’octubre

Mas de Burot

El Director General de Turisme de la Generalitat,Octavi Bono, i el president del Parc Natural dels Ports, Joan Josep Malràs, han presidit aquest matí la visita institucional de presentació del final de l’obra de rehabilitació del Mas de Burot, a Horta de Sant Joan. El mas, ubicat en un entorn natural de gran bellesa, ha estat objecte d’una profunda rehabilitació a través de les tècniques i materials de l’arquitectura tradicional, com l’ús de la pedra, la calç, el canyís i la fusta. Unes tècniques, d’altra banda, que s’utilitzen en la bioconstrucció d’habitatges.

L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha actuat com a promotor de l’obra i l’ha executat amb un pressupost d’uns 180.000 euros, procedents pel Pla de Foment Turístic i recursos del Parc Natural dels Ports, entre d’altres. Els treballs es van iniciar el novembre de 2017 i avui s”han donat per acabats. L’alcalde, Joaquim Ferràs, ha recordat la implicació del Parc Natural que va escollir aquest mas per posar en pràctica les recomanacions de la Guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc Natural dels Ports. Mas de Burot reunia les condicions idònies d’ubicació, accessibilitat, estat de conservació, història i pel règim de propietat, que és municipal. Ferràs ha destacat que el desenvolupament òptim de l’obra ha estat possible gràcies a la participació de tècnics i artesans experts en l’ús d’aquestes tècniques i materials, i per l’assessorament històric facilitat per la direcció de l’Ecomuseu dels Ports i els descendents dels últims propietaris del mas.

Per la seva banda, l’arquitecte de l’obra, Òscar Benet, s’ha mostrat molt satisfet pel resultat final de l’obra, “perquè ens ha permès demostrar que és factible, en l’àmbit tècnic i econòmic, l’ús d’aquestes tècniques per rehabilitar aquest tipus de patrimoni i transmetre’l, amb rigor, a les futures generacions”.


Inici del projecte d’impuls turístic
La presentació del final de l’obra ha servit també per anunciar les línies mestres del projecte d’impuls turístic, en el qual ja s’està treballant i que culminarà a l’octubre amb l’obertura al públic de l’espai. El projecte ha estat encarregat a les empreses Tourislab, experta en creació de productes turístics, i el col·lectiu ANANT, de les Terres de l’Ebre, especialitzada en antropologia i anàlisi del territori. L’eix central del relat serà l’arquitectura tradicional, és a dir, com s’obtenen i transformen els materials i s’usen les tècniques necessàries per aplicar-la, posant d’exemple el Mas de Burot. De manera subordinada, es narrarà la vida al mas i la seva relació amb l’entorn dels Ports.


Durant la segona quinzena de juliol, es realitzarà un curs de formació, de 12 hores de durada, en sessions teòriques i pràctiques per difondre els coneixements necessaris per a dur a terme visites guiades al mas i el seu entorn a partir de l’octubre. El curs va dirigit a empreses turístiques, entitats i professionals del sector. A banda, les dues empreses treballen intensament en la creació i col·locació dels elements de museïtzació necessaris a l’indret. Així, l’objectiu és poder oferir visites guiades amb un professional format, visites autoguiades gràcies a la museïtzació i visita lliure entorn del mas. La portaveu del col·lectiu ANANT, Maite Hernández, ha remarcat que el producte turístic anirà destinat “al turisme familiar, a l’àmbit educatiu i a un públic especialitzat”.

Octavi Bono ha recordat i reivindicat la importància dels Plans de Foment del Turisme, finançats gràcies a la taxa turística, per executar projectes com aquest. En el cas d’Horta, s’han destinat uns 250.000 euros a cofinançar tres projectes, entre ells la rehabilitació del mas. “Aquests plans són una eina de valor extraordinari, que ens ajuden a configurar un país més equilibrat en el nostre camp i que actuen contra l’estacionalitat del turisme”, ha destacat. D’altra banda, el director general no ha volgut deixar escapar l’oportunitat de lamentar el nou repartiment d’aquests plans entre la Generalitat i els ens locals, amb menor participació de l’administració catalana, fet que “afebleix la possibilitat de desenvolupar polítiques que beneficiïn el territori”. Bono ha estat acompanyada per la directora de serveis territorials d’Empresa i Coneixement a l’Ebre, Mercè Miralles.

Mas de Burot

Per acabar, el president del Parc Natural dels Ports ha situat el 2003 com a punt d’inici del projecte, quan s’elaborà un inventari dels mesos existents als Ports, pas previ a la guia d’intervenció. A ulls del Parc, la presentació d’avui és la culminació d’un seguit d’actuacions executades en els últims mesos de millora d’espais en el seu entorn natural, com la millora del Mirador de Caro i la rehabilitació d’un equipament al paratge de Cova Avellanes.

Comments are closed.