L’entorn

La vall de Blanco

El Mas de Burot s’ubica a la vall de Blanco, un espai de gran bellesa paisatgística i riquesa natural del Parc Natural dels Ports, al terme d’Horta de Sant Joan. Al mateixa vall s’aixequen el Mas de Blanco (any 1854) i el Mas de Curassana (any 1907), tots tres propietat d’una mateixa nissaga familiar.

La vall es situa a la capçalera del Barranc del Salt, que aporta les seves aigües al riu Canaleta, afluent de l’Ebre. Està emmarcada a l’esquerra per l’espectacular carena muntanyosa de les Gronses, que en un dels seus trams fa de divisòria entre els termes d’Orta i Arnes. A la dreta es troba la Penya del Gall (779 metres), l’altiplà de la Pineda i les roques de Benet (1.017 metres), que per la seva orografia constitueixen una de les icones més representatives del Port d’Orta. Geològicament formades per material conglomerat, senyoregen la vesant continental del massís.

La vall de Blanco està situada en un lloc de pas, en una bifurcació de camins. Un porta a la base de les Roques de Benet, i l’altre, pel coll de Blanco, a l’Àrea Recreativa de la Franqueta. Aquesta situació estratègica de comunicacions explica l’existència a la zona de dos poblaments, l’un ibèric-romà: Penya del Gall i l’altre andalusí: Les Roques de Benet.

Horta de Sant Joan

Horta de Sant Joan és un municipi de la comarca ebrenca de la Terra Alta, amb un territori de 119 km2 d’extensió. Al nord del terme hi ha la serra dels Pesells i al sud el Parc Natural dels Ports, que té espais naturals de gran bellesa. El riu Algars constitueix el seu límit occidental, el riu Canaletes drena el sector oriental i el riu Estrets el meridional.

El nucli antic del poble conserva el seu caràcter medieval amb carrers estrets i concèntrics al voltant del ja desaparegut castell d’Orta. Les cases s’esglaonen unes sobre les altres a causa dels desnivells del terreny. La part més interessant del centre és la plaça de l’església i els carrers que l’envolten. El conjunt arquitectònic d’Horta de Sant Joan està considerat Bé Cultural d’Interès Nacional.

A uns dos quilòmetres del poble, al peu de la impressionant muntanya de Santa Bàrbara, descansa el convent de Sant Salvador, l’origen del qual és remunta al segle XIII, als temps dels templers. Durant segles s’hi va establir una comunitat franciscana. Un d’ells, conegut avui com a sant Salvador d’Horta, tenia fama de miracler i va fer incrementar de manera enorme les visites de pelegrins, fet que va provocar l’ampliació de les instal•lacions.

El pintor Pablo Picasso va ser dues estades al municipi d’Orta, la primera acompanyat d’un pintor amic seu i fill del poble, Manuel Pallarés, i la segona amb la seva promesa, Fernande Olivier. Tot el municipi és un indret picassià. Els carrers, les places, les cases…va ser captat pel l’ull genial de l’artista. Del conjunt d’espais, destaca l’anomenada Cova Picasso, una balma ubicada al massís dels Ports que servia de refugi als pastors com a lloc d’estada, i on Picasso i Pallarès hi van viure un mes l’estiu de 1898 en estat gairebé titllat de salvatge. El geni mai va oblidar aquella experiència.

Tota la informació del municipi d’Horta de Sant Joan es pot consultar al seu web: www.hortadesantjoan.cat
picaso

Parc Natural dels Ports

Els Ports és un massís muntanyós a cavall entre el sistema mediterrani català i el sistema ibèric, entre les comarques catalanes del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, de l’aragonesa del Matarranya i de la valenciana dels Ports.

El parc és una àrea d'alt interès geològic, botànic i faunístic i té un paper important dins de les rutes d'emigració d'aus europees. Durant el canvi climàtic que va tenir lloc al quaternari, Els Ports es va convertir en un refugi vital per a diverses espècies de plantes i animals.

Només la part catalana del massís ha estat designada com a Parc Natural. Una altra zona d’interès a la part catalana del massís és la Reserva Natural del riu Algars. El riu Algars és un dels santuaris de llúdrigues més importants de Catalunya. Els Ports és una de les zones de conservació més espectaculars i millor conservades de la regió mediterrània i protegeix una àmplia varietat de flora i fauna.

El Parc Natural dels Ports va ser creat l’any 2001 per la Generalitat de Catalunya. La superfície protegida és de 35.050 hectàrees, inclou 861 hectàrees de reserves naturals i 205 hectàrees declarades Refugi de Fauna Salvatge. De l’extensió total, 5.134,9 hectàrees corresponen al terme d’Horta de Sant Joan. Destaquen les més de 200 espècies de vertebrats, amb 45 espècies de mamífers, 124 espècies d’aus (totes protegides o regulades) i 21 espècies entre amfibis i rèptils. Tota la informació del Parc Natural es pot consultar al seu web: www.parcsnaturals.gencat.cat/ca/ports .

Terres de l’Ebre, reserva de la biosfera

L’any 2013 les Terres de l'Ebre van ser declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO en reconeixement a la qualitat, la varietat i el grau de conservació del paisatge, els ecosistemes i la biodiversitat de la regió. Va ser clau per a l’obtenció d’aquest segell de prestigi mundial l’existència de dos parcs naturals, el del Delta de l’Ebre i el dels Ports, i d’altres espais naturals com el riu Ebre i les seves illes fluvials, la serra del Montsià, la de Cardó-Boix o les serres de Pàndols i Cavalls.

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) gestiona la marca de promoció del segell de la Reserva de la Biosfera. Tota la informació es pot consultar al seu web: www.ebrebiosfera.org

. Al seu torn, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l’Ebre gestiona la marca turística de les Terres de l’Ebre. Tota la informació es pot consultar al seu web: www.terresdelebre.travel .