La restauració exemplar del Mas de Burot als Ports finalitzarà a l’abril

Segon vídeo Time Lapse dels treballs de rehabilitació del Mas de Burot, novembre i desembre 2017
11 de gener de 2018
Tercer vídeo Time Lapse dels treballs de rehabilitació del Mas de Burot, gener i febrer 2018
5 de març de 2018

La restauració exemplar del Mas de Burot als Ports finalitzarà a l’abril

Trabajos de rehabilitación en el Mas de Burot

Dijous, 15 de febrer de 2018.-Els treballs de restauració del Mas de Burot finalitzaran el mes d’abril. Així ho han confirmat avui els promotors de la pionera rehabilitació pública d’un mas dels Ports amb les tècniques de la bioconstrucció. La iniciativa la dirigeix l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, municipi on es situa l’edifici originari del segle XIX i que fa dècades està abandonat.

Les obres van començar el novembre i fins ara s’han executat segons el previst, superant l’equador d’aquestes. Les bones condicions meteorològiques han permès afrontar aquests mesos d’hivern els treballs programats a la coberta i de reforç de l’estructura de l’edifici. Destaca la substitució total de la coberta i el treball amb el bigam interior on s’han aplicat tractaments preventius de la fusta contra insectes i fongs. Només la forta nevada de fa uns dies ha impedit l’accés de manera temporal a l’indret. Tot i el retard, s’espera recuperar el temps perdut i complir el compromís de completar els treballs a principis d’abril.

Trabajos de rehabilitación en el Mas de Burot

A partir d’ara es treballarà en els tancaments i acabats tant interiors com exteriors, es completaran els sostres, col·locaran els envans de canyís i guix, els paviments de guix i terra compactada, les fusteries i l’emblanquinat final. “Utilitzem el criteri d’intervenció mínima. Conservem les parts amb millor estat per la seva autenticitat i restaurem la resta utilitzant les tècniques tradicionals de construcció”, ha explicat l’arquitecte de l’obra, Òscar Benet.

Trabajos de rehabilitación en el Mas de Burot

Finalitzats els treballs, i a partir de la tardor, s’activarà un servei de visites guiades al Mas de Burot per difondre’l com un exemple de bones pràctiques arquitectòniques i com un valuós actiu turístic per descobrir l’arquitectura rural tradicional i l’estil de vida a les masies dels Ports. Actuarà, doncs, com a recurs turístic, adreçat sobretot a les famílies i a l’ecoturisme, i com a recurs formatiu i pedagògic. En aquest sentit, es realitzarà un treball de senyalització i museïtzació, actualment en fase de projecte.

Més de 30 inscrits al cicle de jornades formatives

De manera paral·lela, i en el marc de la rehabilitació, el passat gener es va posar en marxa el cicle de jornades formatives sobre bioconstrucció i arquitectura rural als Ports. Fins ara s’han celebrat dues sessions teòriques, a la seu ebrenca del Col·legi d’Aparelladors, amb un total de 33 inscrits. Els inscrits provenen de les quatre comarques de l’Ebre, el Priorat, el Matarranya, la zona de Morella i Lleida. Hi assisteixen arquitectes, constructors, tècnics de turisme, artesans, pagesos, educadors i agents rurals, entre d’altres. A tots ells se’ls hi donen eines per a una bona rehabilitació d’aquests tipus d’edificis.

Les sessions han abordat el patrimoni arquitectònic i el mode de vida tradicional al Massís dels Ports, la rehabilitació de les estructures de fusta i les bones pràctiques en sostres i cobertes. La tercera i última sessió teòrica tindrà lloc el 7 de març, amb l’objectiu d’abordar les bones pràctiques arquitectòniques en murs, revestiments verticals, paviments i obertures. Intervindran ponents de contrastada experiència en bioconstrucció i tècniques aplicades a les intervencions patrimonials. La proposta formativa es completa amb dues sessions pràctiques complementàries a les teòriques a l’obra del Mas de Burot, els dies 21 de febrer i 14 de març. Els organitzadors entregaran un diploma d’aprofitament de les jornades.

Annex

El mas

És una edificació sòlida i austera, feta amb pedra, fusta i canyís, amb un cos principal rectangular, de planta baixa i pis, i diverses ampliacions realitzades a posteriori. Completa el conjunt arquitectònic un tancat exterior adossat al mas de pedra en sec, destinat a ús ramader. L’espai més important del mas és la cuina-menjador amb un forn revestit de pedra, situat a la planta baixa, al costat d’un pessebre i un corral. A primer pis es distribueixen tres habitacions i estances annexes. La superfície construïda és de 270 metres quadrats. Mas de Burot s’ubica al terme d’Horta, dins el parc dels Ports, envoltat del paisatge boscós de la vall de Blanco i a la falda de les Roques de Benet, un dels símbols del municipi.

Els masovers

L’any 1880 Vicent Roig Barberà, àlies el Negre, rep en herència del seu pare una part de la finca de la vall de Blanco. Hi construirà el mas del Negre, conegut després com a Mas de Burot. La casa és citada el 1897 en un document municipal. La primera generació de propietaris són la parella formada per Roig i Manuela Sebastià, que tenen set fills però només quatre arriben a l’edat adulta. Una de les filles, Rosa, es casa amb Joan-Baptista Lleonart i formen la segona generació de propietaris. Tenen dos fills, el primogènit, Francisco, és l’hereu del mas, que es casa i té tres fills. La nissaga familiar viu les vicissituds de la guerra civil i la dictadura. L’any 1963 ja no queden pastors als Ports d’Horta, han estat expulsats per l’administració. Tretze anys més tard, l’últim propietari ven el mas i les últimes terres a l’Ajuntament. El fill gran de Francisco, Vicent Lleonart, ha assistit avui a la visita d’obres.

Comments are closed.