Tret de sortida al projecte de rehabilitació i projecció turística del Mas de Burot

Presentació del projecte de rehabilitació del Mas de Burot el 7 de novembre
2 de Novembre de 2017
Acte de presentació pública del projecte Mas de Burot a Horta de Sant Joan, el divendres 10
9 de Novembre de 2017

Tret de sortida al projecte de rehabilitació i projecció turística del Mas de Burot

Imatge de la presentació del projecte, avui al Mas de Burot.

07/11/2017.-L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan ha presentat avui el projecte de rehabilitació del Mas de Burot, un antic mas originari de finals del segle XIX, en estat d’abandonament fa uns anys, situat en un bell paratge del Massís dels Ports. Els treballs han començat aquesta setmana i finalitzaran el segon trimestre de 2018. El projecte retornarà l’edificació al seu estat original mitjançant l’ús de tècniques constructives tradicionals i de materials naturals, el que avui anomenem bioconstrucció. El pressupost de l’actuació és de 178.475 euros.

La iniciativa neix d’un inventari de les construccions rurals dins el Parc Natural dels Ports i de l’elaboració d’una guia per intervenir en el patrimoni arquitectònic del Parc, editada el 2016. “Feta aquesta feina, calia posar en pràctica aquests coneixements, escollir un dels masos, i actuar-hi”, ha explicat el tècnic del Parc, Josep Maria Forcadell, durant una visita a l’obra aquest matí per presentar el projecte. Mas de Burot reunia les condicions idònies d’ubicació, accessibilitat, estat de conservació, història i pel règim de propietat, que és municipal.

Acte de presentació del projecte, avui dimarts.

L’alcalde, Joaquim Ferràs, va rebre amb molt bons ulls el projecte i l’Ajuntament ha obtingut el finançament necessari gràcies a un ajut del Pla de Foment Territorial del turisme d’Horta de Sant Joan. “Recuperant el mas, recuperem la memòria històrica de la vida tradicional als Ports, i fem que Mas de Burot sigui un model per a la rehabilitació respectuosa d’altres masos. És un patrimoni arquitectònic molt important però malauradament s’està perdent”, ha detallat. L’arquitecte de l’obra, Òscar Benet, ha subratllat la voluntat de preservació d’aquest patrimoni arquitectònic. “És un trosset de la nostra història, del nostre patrimoni, tenim el deure de conservar-lo i transmetre’l a les futures generacions”.

Les obres de rehabilitació han començat.

Finalitzada l’obra, l’Ajuntament activarà un servei de visites guiades al Mas de Burot per difondre’l com a exemple de bones pràctiques arquitectòniques i com un valuós actiu turístic que permetrà descobrir l’arquitectura rural tradicional i l’estil de vida a les masies del massís dels Ports. Actuarà, doncs, com a recurs turístic, adreçat sobretot a les famílies i a l’ecoturisme, i com a recurs formatiu i pedagògic.

Lloc web i jornades formatives

Coincidint amb l’inici de la rehabilitació s’ha activat una pàgina web, amb l’adreça masdeburot.cat. Ofereix informació exhaustiva del projecte i esdevé la principal plataforma de la futura difusió de l’indret com a reclam turístic. El lloc web ha estat confeccionat per l’empresa TACTIC de Batea i incorpora potents elements audiovisuals com recreacions en 3D i vídeos amb imatges aèries.

Presentació de la pàgina web masdeburot.cat

La vessant didàctica i formativa és clau en la proposta. Per aquest motiu s’organitzarà entre gener i març de 2018 un programa formatiu sobre l’ús de les tècniques constructives tradicionals i de materials naturals. Les jornades constaran de tres sessions teòriques, a la seu del Col·legi d’Aparelladors de les Terres de l’Ebre, i d’una sessió pràctica, ha detallat la seva presidenta, Teresa Arnal.

L’actuació s’ha presentat avui en una visita al mas a càrrec de l’alcalde d’Horta, Joaquim Ferràs, el tècnic del Parc Natural dels Ports, Josep Maria Forcadell, l’arquitecte de la rehabilitació, Òscar Benet, la presidenta del Col·legi d’Aparelladors a les Terres de l’Ebre, Teresa Arnal, i el fill dels últims propietaris del mas, Vicent Lleonart. Visiblement emocionat, el descendent ha rememorat els bons records d’infantesa viscuts al mas, ha lloat la seva recuperació i l’enfoc turístic projectat. “Mas de Burot no ha de ser d’una persona o d’una altra, ha de ser de tots. Que vinguin escoles de nens a conèixer com s’hi vivia i no es perdi aquesta memòria”, ha demanat. Durant la conversa, Lleonart no ha pogut deixar de lamentar la decisió històrica de negar la pastura dels ramats al Massís dels Ports, fet que va precipitar la marxa de molts masovers i la pèrdua dels masos.

El projecte es donarà a conèixer entre els veïns d’Horta aquest divendres, dia 10, a les 19 hores a l’Ecomuseu dels Ports.

El Parc Natural dels Ports col·labora activament en la intervenció, que també compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i del Col·legi d’Aparelladors i  del Col·legi d’Arquitectes de les Terres de l’Ebre.

Annex

El mas

És una edificació sòlida i austera, feta amb pedra, fusta i canyís, amb un cos principal rectangular, de planta baixa i pis, i diverses ampliacions realitzades a posteriori. Completa el conjunt arquitectònic un tancat exterior adossat al mas de pedra en sec, destinat a ús ramader. L’espai més important del mas és la cuina-menjador amb un forn revestit de pedra, situat a la planta baixa, al costat d’un pessebre i un corral. A primer pis es distribueixen tres habitacions i estances annexes. La superfície construïda és de 270 metres quadrats. Mas de Burot s’ubica al terme d’Horta, dins el parc dels Ports, envoltat del paisatge boscós de la vall de Blanco i a la falda de les Roques de Benet, un dels símbols del municipi.

Els masovers

L’any 1880 Vicent Roig Barberà, àlies el Negre, rep en herència del seu pare una part de la finca de la vall de Blanco. Hi construirà el mas del Negre, conegut després com a Mas de Burot. La casa és citada el 1897 en un document municipal. La primera generació de propietaris són la parella formada per Roig i Manuela Sebastià, que tenen set fills però només quatre arriben a l’edat adulta. Una de les filles, Rosa, es casa amb Joan-Baptista Lleonart i formen la segona generació de propietaris. Tenen dos fills, el primogènit, Francisco, és l’hereu del mas, que es casa i té tres fills. La nissaga familiar viu les vicissituds de la guerra civil i la dictadura. L’any 1963 ja no queden pastors als Ports d’Horta, han estat expulsats per l’administració. Tretze anys més tard, l’últim propietari ven el mas i les últimes terres a l’Ajuntament. El fill gran de Francisco, Vicent Lleonart, ha assistit avui a l’acte de presentació.

Comments are closed.